Despre noi

Un palat al Braşovului, aflat în Piaţa Sfatului nr. 23, este Palatul Safrano, construit la sfîrşitul secolului XIX de familia de comercianţi greci Safrano. De acest nume e legată o frumoasă poveste de dragoste între politicianul transilvănean Alexandru Vaida Voevod şi braşoveanca Elena Safrano, fiica omului de afaceri Anastasie Safrano.

În 1896, Vaida tocmai obţinuse doctoratul la facultatea de medicină din Viena. Ca tînăr medic, a lucrat ca balneolog la Karlsbad (Karlovivari), perioadă în care s-a îndrăgostit lulea de frumoasa braşoveancă. Şi el era un bărbat chipeş, impunător cu toate că nu era prea înalt (1,72 m), cu părul castaniu închis, cu pielea albă, ochi albaştri-verzui, pătrunzători, mustaţă lungă şi răsucită, după cum era moda timpului. Fiind miop, a purtat toată viaţa ochelari. Era un om cu o energie, o vioiciune şi o putere de muncă cu totul ieşită din comun. S-a îndrăgostit de Elena şi a luat-o de soţie în 1901, după ce un an de zile au ţinut legătura doar prin scrisori. I-a dedicat numeroase poezii, în care o numea Lencica, „scumpa mea dorită“, şi-i trimitea în plic flori presate şi frunze de trifoi sau de mure. A fost şi la Braşov, chiar în Palatul Safrano, în noiembrie 1900. Dar, după căsătorie, îndrăgostiţii au ales să trăiască la Cluj.

Au avut trei băieţi şi o fată. Alexandru Vaida Voevod a fost om politic, medic, publicist şi unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Naţional Român din Transilvania, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc. Pe 1 Decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În afară de acest palat, de la negustorul Anastasie Safrano ne-a mai rămas şi vila de pe Strada Hirsher nr. 9, în care, la sfîrşitul secolului XIX, a funcţionat o şcoală particulară pentru educaţia fetelor românce, săsoaice şi unguroaice.

CAUTI CAZARE IN BRASOV?
brasov
brasov
brasov